• 02 672 38 67

Op het Overlegcomit├ę werd beslist dat de herfstvakantie voor alle onderwijsniveaus herfst- uitgezonderd het hoger onderwijs - wordt verlengd tot en met zondag 15 november. De lessen hervatten op maandag 16 november.

Meer informatie volgt later...

 

Ondertussen zijn onze L-COrona-Vibes weer geactiveerd... Ben je een leerling ouf oud-leerling van de school?

Deel dan je studeer-, werk- en grappige momenten met je medeleerlingen, je leerkrachten via onze gesloten Facebookpagina (zoek naar L-COrona-VIBES): https://www.facebook.com/groups/502251367331145/

Zo blijf je op de hoogte en is er misschien minder nood om elkaar op te zoeken ­čśë.

Uiteraard wordt elk bericht, elke foto of melding eerst bekeken en zal deze pas na validatie gepubliceerd worden.

"411 nieuwe opnames in ├ę├ęn dag, nu al bijna 3000 COVID-pati├źnten in ziekenhuis"

"Gemiddeld 295 ziekenhuisopnames per dag"

Dit zijn twee krantenkoppen van vandaag, woensdag 21 oktober 2020... en zo zijn er in elke krant wel te vinden...

Wij voelen het ook op onze school... Het aantal afwezige leerkrachten en leerlingen neemt toe, het aantal klassen in quarantaine neemt toe en het aantal positief geteste leerlingen neemt toe. Ook het onderhoudspersoneel wordt niet gespaard en is deze week afwezig waardoor er nogmaals maatregelen dienden te worden genomen.

Elk nieuwe besmetting of mogelijke nieuwe besmetting vraagt om een grote aanpassing binnen onze school: van het informeren van leerlingen, ouders en leerkrachten, naar het sensibiliseren over de hygi├źnemaatregelen, tot het aanpassen van het lesgeven en de combinatie van verschillende soorten lesgeven.

De leerkrachten ├ęn de leerlingen, ze hebben het allemaal gedaan... Ze hebben allemaal snel en flexibel geschakeld.

Een dikke proficiat voor iedereen is hier op zijn plaats. Dank je wel allemaal!

We voelen echter dat we stilaan op de limiet komen en een meer algemene aanpak zich opdringt, de rust moet even kunnen terugkeren op de school, zowel bij leerkrachten als bij leerlingen. En een veilige omgeving is essentieel.

Daarom hebben we in overleg met onze preventiedienst besloten om de leerlingen van de tweede en derde graad vanaf maandag 26 oktober tot en met dinsdag 10 november (7 dagen) online afstandsleren aan te bieden. Zo kunnen de leerkrachten ├ęn de leerlingen zich focussen op ├ę├ęn type lesgeven / of les volgen. Leerlingen die moeilijk van thuis uit kunnen werken, blijven uiteraard welkom op onze school. Zij krijgen een lokaal toegewezen. 

 

 Anderzijds verwachten we de leerlingen van de eerste graad (eerste en tweede jaar) dagelijks op school, zij krijgen hierdoor meer adem- en speelruimte. Deze leerlingen zitten verspreid over de twee verschillende gebouwen en worden als dusdanig ook uit elkaar gehouden. Bijkomende veiligheidsmaatregelen worden nog uitgewerkt.

De algemene toename aan COVID19-besmettingen baart ons allen zorgen. Ik heb de indruk dat wij het als school (voorlopig) nog goed doen. Ik dank iedereen om de veiligheid- en hygi├źnemaatregelen (thuisblijven bij ziekte, afstand houden, handhygi├źne, mondmaskers aan, banken ontsmetten,...) te blijven volhouden, ook al is dat niet altijd evident... 

In afstemming met ouderraad, schoolraad en na de bevraging van leerlingen en leerkrachten, hebben we besloten om de komende drie weken het afstandsleren op woensdag (3e jaar) en op donderdag (4/5/6) te behouden.

Ik weet dat dit niet voor iedereen even evident is. We hebben de voorbije week echter gemerkt dat er op deze manier ruimte wordt gecre├źerd op school, dat we beter overzicht houden in gangen, refter en speelplaats en de basismaatregelen beter kunnen opvolgen. Het zorgt er ook voor dat de meeste van onze leerlingen een dagje minder het openbaar vervoer moeten gebruiken en het geeft (volgens de enqu├¬te) ook wat meer innerlijke rust (de ongerustheid over besmettingen neemt immers toe) en fysieke rust (sommige leerlingen nemen bewust enkele trams vroeger om druktes te vermijden).

We blijven onze computers ter beschikking stellen voor leerlingen die dat nodig hebben. Zij kunnen hiervoor terecht bij hun titularissen of bij mijnheer Wouters (secretariaat). We verwachten dat alle leerlingen kunnen deelnemen aan onze lessen, als er technische problemen zijn, laat het ons dan zeker weten, we bekijken of we hierin kunnen ondersteunen.

Afspraken:

 • Je komt rustig naar de school en je houdt de nodige afstandJe houdt de nodige afstand (1,5 m) zowel in de buurt van de schoolpoort, als op verdere afstand van de school! Neem je het openbaar vervoer, vergeet je mondmasker dan niet te dragen. Je zegt de medeleerlingen goedemorgen, maar raakt hen niet aan.
 • Je neemt de ingang die voor jouw leerjaar werd opengesteld (instructiefilmpjes zie onderaan). Iedereen krijgt de nodige tijd om de handen te wassen, nieuw mondmasker aan te doen en eventuele handschoenen weg te gooien.
 • Je begeeft je onmiddellijk naar je klas en je blijft enkel in jouw eigen klaslokaal (principe bubbels). Ben je met de fiets, dan plaats je deze in de voorziene fietsstalling. Je neemt de juiste weg terug naar jouw klas (zie looplijnen). Gelieve zo weinig mogelijk aan te raken.
 • Je neemt plaats in jouw klas, de plek waar je gaat zitten, blijft jouw plek tot het einde van het schooljaar.
 • Je houdt je mondmasker aan in de klas en in de gangen (je kan uiteraard wel even naar adem happen, maar je houdt je masker overwegend aan). Je kan je mondmasker buiten uitdoen, op voorwaarde dat je je houdt aan de 1,5 m afstand (social distancing).
 • Als je naar toilet moet gaan, vraag je de toelating aan je leerkracht en neem je de juiste route naar de toilet. Je sluit het deksel voor het doorspoelen.
 • Je neemt je eigen materiaal mee, er wordt geen materiaal uitgeleend!
 • Als de lessen afgelopen zijn, dan poets je je eigen bank en stoel, plaats je je stoel op de bank. De klassen worden in de namiddag volledig gereinigd.

Instructiefilmpjes:

Beste leerlingen en ouders, personeelsleden, externen, ... 

Om aan de veiligheidsmaatregelen te voldoen, wijzigden we de toegangen (ingang & uitgang) van de school en zorgden we voor eenrichtingsverkeer binnen onze school. Dank aan allen om deze richtlijnen te volgen.

Voor de leerlingen: let op - dit zijn de looplijnen voor de leerlingen van het zesde middelbaar. Naargelang de verdere opstart, zullen er aangepaste filmpjes gemaakt worden. Alvorens we (eventuele) andere jaren opstarten, zal er ook een bevraging gebeuren bij leerlingen, ouders en leerkrachten. Weldra meer nieuws in je smartschoolinbox!

 

 

In samenspraak met onze laatstejaars beslisten we de schooldeuren terug te openen op vrijdag 15 mei 2020 en dit voor een selectie van een aantal (door de leerlingen gekozen) vakken. Een beperkt aantal examens zal worden afgenomen, deze worden verspreid over de verschillende weken ├á rato van ├ę├ęn examen per week. We starten op 27 mei en eindigen op 22 juni 2020. Daartussen trachten we onze leerlingen maximaal voor te bereiden om deze examens. We eindigen op vrijdag 26 juni met de online lessen.

Heel wat voorbereidingen zijn hieraan voorafgegaan en heel wat aanpassingen werden uitgevoerd. 

Aangepaste veiligheidsmaatregelen 

Het openen van de schooldeuren vraagt om heel wat veiligheidsmaatregelen:

 • Alle boeken / schriften / ... werden uit de klassen gehaald en gebundeld. Er worden geen materialen meer op school achtergelaten / bewaard.
 • Alle bezoekers (incl. leerlingen en personeelsleden) komen naar school met mondmasker.
 • Er werd een apart gangpad gemaakt om de school te betreden en om de school te verlaten. Alle bezoekers dienen deze verplicht te volgen en de juiste handhygi├źne toe te passen waar dat gevraagd wordt.
 • Alle klassen werden corona-proof gemaakt: jullie zitten met maximaal 8 leerlingen in de klas. Overtollige banken werden verwijderd en banken die in de klas bleven, werden volgens de richtlijnen (4m2 en 1,5m afstand) geplaatst.
 • In de namiddag worden alle klassen gedesinfecteerd en grondig gepoetst.

De eerste schooldagen zullen heel wat medewerkers verspreid over de site staan om de leerlingen wegwijs te maken en de richtlijnen nogmaals mee te geven.

De komende weken zijn de lessen op het Lutgardiscollege opgeschort en wordt er slechts een minimale bezetting op de school georganiseerd.

 • de school zal enkel nog in de voormiddag toegankelijk zijn tussen 8.00 u. en 12.30 u.
 • vanaf 12.30 u. schakelen we over op telefonische permanentie op het nummer 02 672 38 67 of via mail ( of via een smartschoolbericht).

We horen echter graag hoe het met onze leerlingen gaat, wat ze doen, wat hen aan het lachen maakt en wat hen energie geeft.

Ben je een leerling van de school?

Deel dan je studeer-, werk- en grappige momenten met je medeleerlingen, je leerkrachten via onze gesloten Facebookpagina (zoek naar L-COrona-VIBES):

https://www.facebook.com/groups/502251367331145/

Zo blijf je op de hoogte en is er misschien minder nood om elkaar op te zoeken ­čśë.

Uiteraard wordt elk bericht, elke foto of melding eerst bekeken en zal deze pas na validatie gepubliceerd worden.

De federale fase van het rampenplan is afgekondigd: de lessen worden vanaf maandag 16 maart 2020 opgeschort.

Meer informatie vinden jullie op smartschool.

Wens je naar de opvang op school te komen? Volg dan de doorgestuurde procedure en bevestig je aanwezigheid op .

 

Eind vorig jaar ontstond er in de regio Wuhan in China een uitbraak van een nieuw coronavirus (Covid-19). Ondertussen heeft het virus zich ook verspreid in andere landen, waaronder ook in Europa. De Belgische gezondheidsautoriteiten en onze gezondheidssector zijn uiterst waakzaam en zetten alle middelen in om de volksgezondheid te beschermen. (bron: https://www.info-coronavirus.be/nl/)

Als Nederlandstalige school volgen wij de richtlijnen van de overheid op de voet en communiceren wij rechtstreeks met onze ouders, leerlingen, leerkrachten en partners.

Meer info:

https://www.info-coronavirus.be/nl/

- Stel je vraag via .be of bel 0800 14 68 9.

 

In de nieuwe richtlijnen is duidelijk beschreven dat bedrijfsfeesten, schoolfeesten en opendeurdagen best niet doorgaan. Wij geven dan ook gevolg aan deze oproep.

 • Lutgardiscollege
 • De Wahalaan 11 | 1160 Oudergem
 • 02 672 38 67

Inschrijvingen 2022-2023

Inschrijven voor het schooljaar 2022-2023 doet u via de volgende

procedure

Om persoonlijk over de inschrijvingsprocedure op de hoogte gehouden te worden

klik hier

Ben je geïnteresseerd in ons pedagogisch project en onze innovatieve aanpak? Kom dan langs op onze infomomenten en opendeurdag. Meer informatie terug te vinden op onze website onder 'Inschrijvingen'. Of aarzel niet om een persoonlijk gesprek aan te vragen op 02 672 38 67.

Download hier het volledige schoolreglement (2022-2023):

schoolreglement