Sabine Verheyden | Directie

Actua

Is oorlog een “fataliteit” ?
Acht leerlingen uit het vijfde en zesde jaar bogen zich gedurende een aantal weken over deze intrigerende vraag waar géén eenvoudig antwoord op bestaat.
Aan het einde van hun ontdekkingstocht probeerden ze een synthese te maken van de vele vaak controversiële opvattingen en wetenschappelijke inzichten. Ze lieten hun fantasie de vrije loop. Het resultaat is te ontdekken in de inkomhal van de bibliotheek van Oudergem.
Allemaal welkom ! De installatie blijft gedurende twee weken te bezoeken.
Ter plaatse vinden jullie de QR code om ons feedback te bezorgen;
Met dank aan de eerste plaats aan de leerlingen, Prof. Jan Degryse voor de excellente begeleiding en last but not least aan de leidinggevende van de bibliotheek die hier onmiddellijk een meerwaarde in zag.

50 leerlingen uit het secundair onderwijs in België werden geselecteerd om deel te nemen aan de wedstrijd “Girls Leading in Science” in het Planetarium. 5 leerlingen van het Lutgardiscollege waren daarbij 🙂

Tijdens de finaledag werden ze in teams van 5 leerlingen ingedeeld, die samen een wetenschappelijke uitdaging in het kader van ‘water en waterverbruik’ aangingen. De teams van onze leerlingen deden het schitterend, met een 1e, een 3e en een verdienstelijke 4e plaats. Superfier op onze leerlingen!

Meer info: https://girlsleadinginscience.be/nl/homepage/

 

Met frisse energie en enthousiasme springen we het nieuwe jaar in! Welkom in 2024 op de levendige speelplaats van onze school, waar vriendschappen bloeien en nieuwe avonturen beginnen. Laten we er samen een onvergetelijk jaar van maken. #NieuwJaar #SchoolLeven #2024

Nu ook geselecteerd voor mooiste speelplaats door “De Leraarskamer” van Knack-magazine… 

“portveldjes, rotspartijen en heuveltjes, een klimparcours, speeltoestellen, rustige zitplekken en groene eilanden. Op de gedeelde speelplaats van het Lutgardiscollege en bassischool Wonderwoud in de Brusselse gemeente Oudergem vinden kinderen van zes tot achttien jaar haast vanzelf een plek die bij hen past. ‘Knap dat de speelplaats ondanks de beperkte ruimte op maat van jonge kinderen én van tieners is gemaakt’, vindt de jury van Knack. ‘Het is ook een groot pluspunt dat het concept is gegroeid met inbreng van zowel de leerkrachten, leerlingen en ouders als van de plaatselijke Chiro en de initiatiefnemers van het jeugdhuis….”

Meer lezen:

https://www.knack.be/nieuws/de-mooiste-speelplaats-van-de-maandlutgardiscollege-en-wonderwoud/

Even stilstaan bij wat het is om leerkracht te zijn, wat zijn hun zorgen en wat zijn hun vragen. Hoe kunnen we de werkdruk verminderen en hoe kunnen wij ons steentje bijdragen om het lerarentekort in te dijken?

Samen met prof. Imke Baetens (Prof psychologie VUB – mentaal welzijn bij adolescenten), prof. Veerle Soyes (VUB – Instituut voor gezond leven (expertisecel) en moderator Ronny Merken (coördinator STEM-steunpunt) mocht ik het hebben over het mentaal welzijn en de zorg om je team en je leerlingen.

 

Als iemand hem in het vierde middelbaar had gezegd dat hij later zelf leerkracht zou worden, had Ismaël Saïdi (33) wellicht eens schamper gelachen. Hij, die dat jaar een week geschorst werd na onterechte beschuldigingen? Hij, die op zijn tellen moest passen omdat veel leraars hem buiten wilden op de Imeldaschool?

Maar zie, anno 2022 staat Saïdi zelf voor de klas in het Lutgardiscollege in Oudergem, waar hij Frans en ICT geeft. De jongen die ooit te horen kreeg dat TSO te hoog gegrepen was, haalde uiteindelijk een masterdiploma. 

Lees meer over onze mijnheer Saïdi : 

https://www.bruzz.be/onderwijs/brusselaars-voor-de-klas-mijn-marokkaanse-roots-zijn-een-troef-2022-08-24 

 

Sinds zaterdag 07 mei 2022 mogen we ons de “op-één-na-meest-inspirerende-school-van-Brussel” noemen. We namen deel aan de wedstrijd “meest inspirerende school van BXL” en werden één van de drie eindlaureaten.
 
 
De eerste prijs haalden we niet binnen, maar een mooie som van 1500 euro mochten we wel in ontvangst nemen.
Hartelijk dank en uiteraard… superfier op het LCO-team, onze leerlingen en hun ouders!
 

 

 

 

 

 

 

 

BRUZZ 24 over oudejaar en de heropening van de scholen

Herbekijk onze uitzending van donderdag 31 december. Zo feestelijk mogelijk blikken we vooruit naar de herstart van de scholen en het opvallende succes van sommige hotels op oudejaarsavond.

 

Een speelplaats voor leerlingen van 2,5 tot 18 jaar? In het Lutgardiscollege in Oudergem pauzeren alle leeftijden samen. Ook de Chiro en het jeugdhuis brengen er hun weekends door. En iedereen dacht mee na over het ontwerp. Het resultaat? Meer groen, meer ruimte en minder conflicten.

Lees de rest van het artikel in Klasse via deze link.

 

Splinternieuwe hightech lesgebouwen en een speelplaats met ‘eilandjes’. De tieners van het Nederlandstalige Lutgardiscollege en de kinderen van basisschool Wonderwoud in Oudergem kunnen er al sinds begin dit schooljaar van genieten, maar vrijdag is alles ook feestelijk ingehuldigd. “En eigenlijk zijn we al aan het kijken naar een nieuwe capaciteitsuitbreiding.”

Lees meer: https://www.bruzz.be/onderwijs/lutgardiscollege-oudergem-vernieuwd-willen-nog-groeien-2018-03-09

Het Vicariaat voor het Tijdelijke staat ten dienste van de pastoraal en staat schooldirecties en inrichtende machten bij in strategische en financiële plannen, zodat leerkrachten en directies zich kunnen concentreren op hun hoofdtaak: kinderen onderwijs geven in goed onderhouden infrastructuur. Sabine Verheyden, directrice van de secundaire school Lutgardiscollege in Brussel sinds 2013, legt uit hoe haar school baat had bij het overdragen van het schoolgebouw aan het aartsbisdom.

Lees meer: https://www.kerknet.be/pastoralia/artikel-informatie/van-stencilmachine-naar-wifi

Het is vandaag de Dag van de Leerkracht. Die wordt wereldwijd gevierd en dus ook hier in Brussel. Zo ijvert het Lutgardiscollege in Oudergem voor goed onderwijs voor iedereen met de actie Saved by the Bell. Met een speciale fototentoonstelling eert het college haar partnerschool in India. “Op de foto’s zien onze leerlingen dat het ook anders kan.”

Lees meer: https://www.bruzz.be/samenleving/lutgardiscollege-viert-dag-van-de-leerkracht-met-indiase-partnerschool-2016-10-05

Het Lutgardiscollege wil van de Grand Départ in Brussel gebruik maken om zijn bekendste oud-leerling in de bloemetjes te zetten: Eddy Merckx. Dat doet de school – die bovendien deel uitmaakt van het parcours van de ploegentijdrit zondag – door een oude klasfoto van de wielrenner op de gevel te hangen. 

 

Het schoolplein van het Lutgardiscollege in Oudergem wordt grondig heringericht. Op de site komen naast de school ook een crèche, een dienstencentrum en appartementen. De bouwpromotor ziet in dit bouwproject een voorbeeld voor de toekomst.

Lees meer: https://www.bruzz.be/videoreeks/bruzz-24-25032015/video-bouwproject-met-woningen-aan-lutgardiscollege-terrein-ook-buiten

Het Lutgardiscollege in Oudergem voert momenteel een opvallende campagne. De ASO-school is tot ver in de Rand op zoek naar leerlingen voor het eerste middelbaar, met name Nederlandstaligen. Wie zich voor 30 januari aanmeldt, krijgt het leerboek Nederlands gratis. “Tenminste als onze school de eerste keuze is,” zegt directrice Sabine Verheyden

Lees meer: https://www.bruzz.be/samenleving/lutgardiscollege-geeft-gratis-leerboek-voor-wie-snel-inschrijft-2014-12-10

Het bisdom Mechelen-Brussel wil op het terrein van het Lutgardiscollege in Oudergem onder meer zeventig woningen en een zorgcentrum voor ouderen bouwen. Een deel van de huidige speelplaats zou moeten wijken voor dat project.

Lees meer: https://www.bruzz.be/samenleving/bouwproject-bedreigt-speelplaats-lutgardiscollege-2012-10-04

Het Lutgardiscollege in Oudergem ondergaat de komende jaren een transformatie. Naast een woonzorgcentrum komen er meer dan zestig woningen op de site. Ook een deel van de schoolgebouwen wordt vernieuwd. Het complex moet ook plaats bieden aan het lokale jeugdhuis, en de bestaande crèche wordt uitgebreid.

Lees meer: https://www.bruzz.be/samenleving/lutgardiscollege-zet-door-met-rusthuis-op-speelplaats-2013-10-09

In 1912 werden de vrije basisschool van Oudergem en de neogotische kapel aan de Zandgroeflaan, het Lutgardiscollege, ingezegend door kardinaal Mercier. De jongens en meisjes die er nu op school zitten, zullen het met hun klompen aan voelen dat de tijden veranderd zijn.

Lees meer: https://www.bruzz.be/samenleving/lutgardiscollege-viert-zijn-100-jaar-2012-04-23